nav-left cat-right
cat-right

Katere inštrukcije so smiselne?

V primeru učnih težav ni treba vedno takoj iskati pomoči, čeprav se inštrukcije pogosto izkažejo za zelo učinkovito rešitev. Predvsem pa se ne smemo prenagliti pri odločitvi za inštrukcije in izbiri inštruktorja. V nekaterih primerih so inštrukcije smiselne, v drugih ne – to pa ni odvisno le od učenca, predmeta in učne snovi, temveč v veliki meri tudi od inštruktorja in samih inštrukcij.

Lokacija in čas

Izvedba inštrukcij mora biti čim manj komplicirana, torej morata biti tako lokacija kot termin prilagojena učencu. Za inštrukcije matematike Koper predstavlja optimalno izbiro za učence z Obale, druga večja mesta pa nudijo veliko izbire po drugih pokrajinah Slovenije. Treba je najti izvajalca, ki je dovolj blizu. Če spet vzamemo za primer inštrukcije matematike, Koper ni le blizu, temveč gre tudi za veliko mesto, ki ima dovolj ponudbe. To pride zelo do izraza tudi, če iščemo le inštrukcije za en predmet, seveda pa še toliko bolj, če iščemo tudi inštrukcije fizike in drugih pogostih predmetov ali kakšnih strokovnih predmetov.

Čas je prav tako ključnega pomena. Namesto, da bi se stalno usklajevali in zamujali, je pametno postaviti fiksen termin, ki bo ustrezal tako inštruktorju kot učencu. Cilj je v tem, da inštrukcije ne posegajo veliko v vsakdanji ritem življenja in dela. Spet je ključno že to, kje se inštrukcije izvajajo – za inštrukcije matematike Koper nudi relativno bližino za prebivalce mesta, vseeno pa lahko točna lokacija pomeni skoraj uro potovanja. Velika razlika je v tem, ali priprava na obisk inštrukcij zahteva le pet minut, ali pa si moramo okoli tega oblikovati cel dan.

Inštruktor in predmet

O tem, ali bodo inštrukcije smiselne in učinkovite, v veliki meri odloča inštruktor. Najprej se seveda omejimo na inštrukcije fizike in matematike, ki nudijo najboljši učinek. Že od predmeta je odvisno, ali bo ta način učne pomoči uspešen – inštrukcije fizike in matematike na primer nudijo dobre rezultate, nekateri drugi predmeti ne.

Komentiranje ni dovoljeno.