nav-left cat-right
cat-right

Ključna oprema za varnost na cesti

Na cesti nam še vedno grozijo različne nezgode in nesreče, ki se jim ne moremo povsem izogniti. Lahko pa se do neke mere preventivno zaščitimo in pripravimo na različne situacije, ki bi se lahko končale veliko slabše, če bi nas ujele nepripravljene. Med ključno opremo za varnost na cesti gre seveda izpostaviti predvsem gume, pa tudi nekatere druge kose.

Dobre pnevmatike rešujejo življenja

Avtomobil se z voziščem stika le na štirih točkah, zato je še kako pomembno, da poskrbimo, da so te res povsem zanesljive. Rešitev je seveda v dobrih pnevmatikah, ki zagotavljajo optimalne vozne lastnosti v različnih razmerah.

Pomembno je predvsem to, da našemu jeklenemu konjičku pravočasno nadenemo zimske gume. V primeru slabih razmer ni treba čakati na zakonsko predpisane roke, v vsakem primeru pa tega datuma ne smemo prekoračiti. Najslabše pa je, da se na pot po spolzki in morda poledeneli podlagi odpravimo kar z letnim kompletom. Ne smemo torej dopustiti, da nas zima ujame nepripravljene. Primerne zimske gume namestimo na kolesa že pravočasno, da smo lahko tudi v primeru nenadnega poslabšanja razmer na cesti suvereni in brezskrbni.

Zimske gume se med seboj pogosto precej razlikujejo, tako da je treba izbrati prave. Za to poskrbijo obširni testi, ki preverjajo različne lastnosti različnih pnevmatik. Če gume izbiramo na podlagi teh informacij, lahko že vnaprej okvirno vemo, kako se bodo določene pnevmatike obnašale na cesti.

Druga oprema

Gume so vsekakor ključnega pomena za brezkompromisen oprijem na cestišču in vodljivost vozila. A druga oprema je prav tako pomembna za varno in zanesljivo vožnjo. Predvsem seveda tista, ki neposredno vpliva na vozne lastnosti avtomobila. V to skupino spadajo na primer zavore. Nadalje pa je modro pozornost posvetiti še drugim detajlom, saj pravzaprav vsak kos opreme prispeva k varni, udobni in prijetni vožnji.

Komentiranje ni dovoljeno.