nav-left cat-right
cat-right

SSL certifikat in varnost na spletu

Največja grožnja za vsakega uporabnika, ko se poda na splet je, da bi nekdo prestregel njegove ali njene informacije in jih zlorabil. To posebej velja za vse spletne strani, kjer poslujemo s svojimi osebnimi podatki, kot so kreditne kartice, uporabniška imena, gesla in drugo. Edini način, da nepridipravom onemogočimo vpogled v naš internetni promet je, da uporabljamo enkripcijo. Tukaj nas lahko reši SSL certifikat, ki onemogoča lopovom, da bi se okoriščali z našimi zaupnimi informacijami. Vendar kako deluje ta tehnologija? Poglejmo si kaj lahko SSL certifikat in enkripcija pomenita za naše vsakodnevne dejavnost za računalnikom.

Enkripcija prometa preko interneta

SSL certifikati vsebujejo javni in zasebni ključ, ki zakrijeta vse naše podtke, ki se pretakajo z našega računalnika na strežnik spletne strani, ki jo obiskujemo. Obenem nam omogoča, da vidimo lastnika samega certifikata v iskalniku, kar nam omogoča, da prepoznamo, če je stran, ki smo jo obiskali avtentična.

SSL Certifikat poveže skupaj

Domeno in strežnik

SSL certifikat poveže domeno in strežnik skupaj, da zagotovi enkriptirano povezavo za vsakega obiskovalca strani. To pomeni, da so podatki nevidni vsem, ki želijo prestrezati našo komunikacijo z spletno stranjo, ki ima certifikat.

Ime podjetja oz. organizacije in lokacijo

Strežnik na katerem se nahaja SSL certifikat in ime podjetja postaneta povezani. To nam omogoča, da lahko v brskalniku preverimo lastnika certifikata in se prepričamo ali smo na avtentični strani ali ne.

Kako deluje?

Prej smo omenili, da ima SSL certifikat privatni in javni ključ. Javni ključ se nahaja na strežniku organizacije ali podjetja (njihove spletne strani), ki smo jo obiskali in vsako sporočilo, ki ga tja pošljemo je zakaljeno z javnim ključem. Edini način, da odklenemo poslano sporočilo je s privatnim ključem, ki ga ima organizacija na strežniku. To pomeni, da lahko samo strežnik kamor pošiljamo informacije odklene podatke, ki se z enkripcijo zaklenjeni. Če bi kdo slučajno prestregel te podatke, ne bo nič uporabnega med njimi. Vse kar bi heker dobil je dolgo kodo, ki je tudi najboljši računalniki ne morejo razbrati.

Ali ga potrebujem za svojo spletno stran?

Kratek odgovor je da, SSL certifikat potrebujemo za vsako poslovanje, saj tako ohranjamo varnost naših uporabnikov in posledično tudi svojih podatkov. Če naša spletna stran nima takega certifikata je najbolje, da povprašamo svojega gostitelja, če je možnost namestitve. Velikokrat je inštalacije brezplačna, vendar včasih je potreben nekaj investirati za varnost našega digitalnega prometa.

Poznamo zastonjske ssl certifikate, ki jih lahko namestimo na strežnik, kot tudi profesionalne, ki pa imajo dodatno zaščito in so plačljivi, vendar je za večino uporabnikov dovolj zastonjska verzija.

Komentiranje ni dovoljeno.