nav-left cat-right
cat-right

Ste že slišali za Ethereum?

Opozorilo! Ko boste prebrali ta članek, boste dobili nove informacije na temo kripto valut, ki vam znajo spremeniti percepcijo o kripto valutah. Vsekakor je naš namen, da vam predstavimo vrednosti, ki jih takšne kripto valute prinesejo.

Če vas zanima varen in enostaven nakup kripto valut v slovenskem jeziku, obiščite stran Kriptomat.io.

Prva in tudi najbolj znana kripto valuta je Bitcoin, o tem ste zagotovo že veliko slišali. Druga najbolj popularna valuta (o kateri ste zagotovo že dosti slišali), pa je Ethereum. Bitcoin je bil zasnovan kot denar prihodnosti, torej kot dejanska valuta, medtem pa je Ethereum še veliko več, kot sama valuta.

Na kratko – Ethereum je neke vrste decentraliziran superračunalnik – ali tudi decentralizirana blockchain platforma. In kot takšna platforma ima tudi svojo valuto, ki se imenuje Ether.

Sam Ethereum prihaja iz enakega odprtokodnega projekta kot Bitcoin. To pomeni, da ga ne lasti ena sama oseba, saj tudi Ethereum omrežje vsebuje “kripto rudarje”, ki potrjujejo prenose denarja in poganjajo kodo, ki je zapisna v tako imenovanih pametnih pogodbah.

In te pametne pogodbe so osnova Ethereum omrežja.

Za dobro razumevanje Ethereuma, moramo pa najprej razumeti interent

Velika večina osebnih podatkov je danes v “oblaku” oziroma na strežnikih, ki jih lastijo tretje osebe. Pod to spadajo strani, kot so Google, Facebook in tako dalje. Tudi ta članek je trenutno shranjen na strežniku takšnega podjetja.

Delovanje in sam dostop do interenta sta postala že nekaj samoumevnega za večino sveta, saj se tudi posamezniki ne ukravrjamo s tem, kako točno te zadeve delujejo. Prednost tega sistema je to, da ravno zgoraj omenjene družbe zaposljujejo različne strokovnjake, ki sodelujejo in pomagajo pri shranjevanju in varovanju podatkov.

Ima pa tak sistem seveda tudi prednosti in ranljivosti

Ker so taki sistemi tudi povezani z internetom, so potencialno tarče vlade ali hekerjev, kateri želijo dobiti dostop do vaših podatkov- brez vaše privolitve.

Torej, če lahko rečemo, da je Bitcon naredil preskok naprej iz bančnega sistema ali PayPal-a, se Ethereum blockchain uporablja za nadomestitev teh tretjih oseb, ki na internetu zbirajo in shranjujejo naše podatke.

Za bolj nazoren primer, si poglejte tudi ta video:

Komentiranje ni dovoljeno.