nav-left cat-right
cat-right

Vse kar moraš vedeti o supanju in sup deskah

Supanje je vedno bolj priljubljen vodni šport, gre za celostno rekreacijo, ki je primerna prav za vse. S supanjem si krepimo ravnotežje, se nadihamo svežega zraka in uživamo v naravi. Beseda ‘SUP’ izvira iz angleške okrajšave ‘Stand Up Paddling’ in prav to supanje tudi je, gre za stoječe veslanje na sup deski.

Lastnosti sup desk

Lastnosti po katerih sodimo različne sup deske so trdnost, vzdržljivost, prenosljivost, prepustnost in konstrukcija. Sup deske so narejene iz različnih materialov in različnih postopkov proizvodnje. Poznamo enoplastne sup deske, ojačane sup deske, dvoplastne sup deske, fusion sup deske in MSL fusion sup deske.

Oblike sup desk

Glede na obliko in predvsem namen se sup deske deli v 5 različnih kategorij. Poznamo vsestranske sup deske, to so predvsem začetniške in družinske sup deske, tekmovalne ali touring sup deske, ki so namenjene premagovanju večjih razdalj. Tekmovalne sup deske, so hitrejše sup deske, ki pa jih lahko vseeno uporabljamo tudi za rekreacijo. Poznamo tudi surfarske ali wave surf deske, ki so namenjene supanju po valovih in pa sup deske za brzice, s katerimi se lahko spuščamo tudi po brzicah.

Najbolj priljubljene sup točke pri nas

Priljubljenost supanja v Sloveniji konstantno raste. Najbolj priljubljene sup izletne točke so Bohinjsko in Blejsko jezero, na morju je priljubljena točka Mesečev zaliv, od rek pa največ suparjev najdemo na mirnem delu reke Krke.

S supom tudi na daljši izlet

Supanje ni omejeno na opravljanje krajših razdalj, s supom se lahko podamo tudi na spust in opravimo dalšo razdaljo. Supi, ki so namenjeni touringom imajo na deski dodana posebna mesta, kamor lahko naložimo tovor. Preden se podamo na daljši spust se moramo prepričati, da dobro poznamo pot ter naše vstopne in izstopne točke.

Komentiranje ni dovoljeno.