nav-left cat-right
cat-right

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za brezposelne

Iščete dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Vsaka država ima svoj sistem zdravstvenega varstva. V Sloveniji je to sestavljeno iz dveh zavarovanj – osnovnega in dopolnilnega (pogovorno lahko tudi dodatnega) zdravstvenega zavarovanja, to se lahko sklene pri eni izmed treh zavarovalnic (Vzajemna, Triglav, AdriaticSlovenica). Ob urejenem zavarovanju nam zdravstvenih storitev ni treba plačati, izjema so na primer določena zdravila.

Obvezno zdravstveno zavarovanje zaposlenim državljanom uredi delodajalec, dodatno zavarovanje pa si mora urediti vsak sam. Otroci in mladostniki so zavarovani prek staršev, dokler ne izgubijo statusa dijaka ali študenta ali dokler ne dopolnijo 26 let.

Kaj pa v primeru brezposelnosti? Če je bil nekdo pred brezposelnostjo zaposlen že vsaj 9 mesecev in je plačeval zavarovanje za primer brezposelnosti, prejema v času brezposelnosti denarno nadomestilo (dalj časa ga lahko prejema, če je bil prej dlje zaposlen in zavarovan). V tem nadomestilu je zajeto tudi obvezno zdravstveno zavarovanje. Preden začne brezposelni to nadomestilo prejemati, pa ni zdravstveno zavarovan, zato je v vsakem primeru najbolje, da si ob prijavi na Zavod za zaposlovanje uredi tudi obvezno zdravstveno zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje mora kljub nadomestilu za brezposelnost urediti sam.

Brezposelni in socialno ogroženi državljani lahko na Centru za socialno delo izpolnijo obrazec za denarno nadomestilo in s tem zaprosijo tudi za brezplačno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S tem nadomestilom lahko brezposelna oseba po sebi zavaruje tudi družinske člane. Razen v tem primeru pa Zavod za zaposlovanje nikoli ne krije stroškov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, tako da si ga mora plačati brezposelni sam.

Za dopolnilno zdravstveno zavarovanje skrbijo tri slovenske zavarovalnice, vsaka pa ima malo drugačno ponudbo. Pred odločitvijo za eno od zavarovalnic si zato dobro preberite, kaj vsaka od njih ponuja. Vse to si lahko ogledate tudi na spletni strani dopolnilnozavarovanje.si, kjer je celo možnost sklenitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prek spleta, poleg tega pa lahko uredite tudi avtomobilsko zavarovanje in varčevanje za mlade.

Komentiranje ni dovoljeno.