nav-left cat-right
cat-right

Kaj je fizioterapija, ter kako poteka?

Fizioterapija je veja medicine, ki se ukvarja z odpravo in preprečevanjem poškodb, ter rehabilitacijo po le-teh.

Če ste fizioterapije že bili deležni, ste po vsej verjetnosti bili poškodovani. Vzemimo za primer zlom noge, po tem, ko je poškodba zaceljena, je potrebno še kar nekaj dela, da se gibljivost uda povrne v prvotno stanje, pri tem pa vam bodo s svojimi postopki v veliko pomoč fizioterapevti.

Fizioterapevti morajo o človeškem telesu ter sami fiziologiji le-tega vedeti ogromno, saj le tako lahko opravljajo svoj poklic. Marsikomu se zdi, da opravljajo le gibalne vaje na pacientih, a ni ravno tako, telo dojemajo kot celoto, pacientom pa svetujejo tudi kako za svoje telo skrbeti doma, saj je zdrava prehrana in na splošno zdrav način življenja ravno tako pomemben kot sama telesna vadba.

Na sami fizioterapiji v katerem izmed centrov za fizioterapijo, kot je naprimer fizioterapija Ljubljana, se boste srečali z različnimi vajami in programi, ki bodo izboljšali vašo mobilnost in utrdili vaše mišice, izboljšali boste zdravje sklepov z različnimi vajami. Fizioterapevti pa se poslužujejo različni pristopov do zdravljenja, vsak pa je učinkovit za nekoga, lahko gre le za enostavno raztezanje in gibanje, za elektro-šok terapijo z tako imenovanimi TENS aparati, razgibavanje v vodi in še marsikaj.

Za fizioterapijo vam napotnico običajno napiše osebni zdravnik, obstaja pa tudi fizioterapija na domu, ta je na žalost v Sloveniji na voljo samo samoplačniško. Ne pozabite pa tudi sami na redno telesno vadbo in zdravo prehranjevanje, saj boste le tako lahko ohranili fleksibilnost skozi celo življenje.

Komentiranje ni dovoljeno.