nav-left cat-right
cat-right

Lesene stopnice po meri

Namen stopnic je premagovanje višinskih razlik med prostori. Lahko so obložene s ploščicami, lahko so kovinske, še vedno pa najbolj domač videz in topel občutek dobimo z lesenimi stopnicami. Res je, da so stopnice iz drugih materialov lažje za čiščenje vendar je les nenadomestljiv, zaradi tega pa so lesene stopnice še vedno najbolj pogoste. Negativna lastnost je edino vzdrževanje, saj je les potrebno brusiti in lakirati vsakih par let. Precej pa je neodporen tudi na slabo vreme, kot je naprimer močno sonce ali pa dež. Les se pod velikimi temperaturnimi spremembami razteza in krči, kar pa sčasoma lahko privede do razpok.

No ja mogoče se sliši hudo ampak ob pravi negi lahko te probleme skoraj izničimo. Les je kot gradbeni material uporabljen že od pradavnine. Dosegljiv je praktično vsakomur, prednost lesa pa je tudi ta, da je obnovljiv vir. Na začetku so ga uporabljali zato, ker pač ni bilo drugega na izbiro, kasneje je bil izpodrinjen iz strani drugih materialov, v zadnjem času pa ogromno pridobiva na veljavi predvsem zaradi svojega videza in neskončnih možnosti za oblikovanje. Les lahko oblikujemo veliko lažje, kot naprimer kovino ali kamen.

Stopnice narejene po meri se izvrstno podajo v vse tipe domov, skoraj vse hiše in tudi nekatera stanovanja imajo prostore na različnih nivojih višine in tu nemoremo brez stopnic. Proces izdelovanja stopnic po meri se običajno prične s pogovorom z izvajalcem ,ta se oglasi na našem domu, pregleda situacijo, nato pa sledi pogovor o možnostih dizajna in izvedbe. Izbira lesa je tudi pomembna, izbiramo lahko med res veliko vrstami lesa, ta pa mora biti umetno sušen. Mojster pripravi ali izriše načrt nato pa se delo prične, kupcu je na voljo res prosta pot, izbira lahko vse od oblike, materiala ter končne obdelave kot je barvanje lakiranje, oljenje ipd. Zadnja faza izdelave stopnic pa je sama izvedba projekta, tu se zares izkaže kdo je pravi mojster in ima za seboj veliko izkušenj.

Cene lesenih stopnic so različne, odvisne pa so predvsem od velikosti projekta, izbire materiala, zahtevnosti projekta ter dodatnih želj kupca. Dandanes se je zelo razširila uporaba računalniško vodenih strojev in to nam ponuja veliko večje možnosti, da zaidemo v detajle. Seveda je bilo to mogoče že takrat, ko računalnikov še nismo poznali vendar je to zahtevalo veliko ročnega dela, zdaj pa je potrebno sami izrisati obliko vzorca, ki ga želimo in to vnesti v stroj za nadaljnjo obdelavo.

Na našem območju je na srečo mizarska obrt res razširjena, kar nekaj obrtnikov, ki se ukvarjajo z omenjeno dejavnostjo pa je res pravih mojstrov. Lesene stopnice so investicija, od katere pričakujemo kar dolgo življenjsko dobo. Za to je potrebno izbrati pravega izvajalca, nato pa za les skrbeti kakor je treba. Če se držimo teh dveh nasvetov bomo z stopnicami zelo zadovoljni, razveseljevale pa nas bodo še dolgo časa.

Komentiranje ni dovoljeno.