nav-left cat-right
cat-right

Nakup modnih oblačil na spletu

lolaIščete modne obleke? Ste si ogledali ponudbo različnih modnih trgovin, pa vam nikjer ni bila všeč? Oglejte si kaj vam nudi modna trgovina Lola.

Najprej najbolje storimo, da se poučimo o materialih iz katerih je sešito oblačilo. Tako bomo bolj vedeli kaj lahko pričakujemo.

Viskoza je tkanina, ki po videzu, otipu in drugih lastnostih zelo spominja na svilo. Cenovno pa je dostopnejša od svile, zato jo v zadnjem času izpodriva. Oblačila, izdelana iz viskoze, so prijetna za nošnjo, saj so lahka, vpijajo vlago in prepuščajo zrak. Poleg lepega leska jo odlikuje tudi to, da ‘lepo pade’, kot pravimo. Priljubljenost te tkanine je vedno večja, iz nje izdelujejo oblačila za moške in ženske, športna oblačila, tudi elegantna oblačila, zaradi svoje ‘lahkotnosti’ pa je viskoza zelo primerna za poletna oblačila. Viskozno predivo uporabljajo v mešanicah z bombažem in volno, pa tudi s sintetičnimi vlakni. Izdelki, izdelani iz takšne mešanice, dobijo svilnat videz in otip ter so resnično prijetni za nošnjo.

Bombaž je rastlinsko naravno vlakno. Izdelki, narejeni iz bombaža so prijetni za nošenje, so lahki, zračni, mehki in hladni na otip. Pletiva iz visoko kvalitetnega bombaža so primerna za spodnje perilo, otroška oblačila, izdelke za prosti čas, za športa oblačila in modna oblačila. Vrste bombaža se med seboj ločijo zlasti po dolžini vlaken, ki merijo v dolžino od 9 do 60 mm.

Elastan je visoko elastično vlakno iz poliuretana, tudi na osemkratno dolžino. Dodatek elastana oplemeniti kakovost pletiv, saj ima odlične lastnosti raztezanja in ponovnega vračanja v prvotno obliko. Povečuje lahkotno udobje in svobodo gibanja, izboljšuje prileganje oblačila in obstojnost oblike, prispeva k voljnosti blaga in izgladitvi zmečkanega blaga.

Poliester  je elastičen, zelo trden in odporen na drgnjenje. Se ne krči in le malo mečka. Nega je enostavna, suši se hitro. Ker slabo vpija vlago je manj primeren za izdelke, ki so v neposrednem stiku s kožo.

 Akrilno vlakno je nekoliko manj trdno in obstojno na drgnjenje kot večina sintetike. Izdelki so na otip podobni volni. Akril sprejme le malo vlage in se hitro suši. Izdelki se ne krčijo in niso občutljivi na svetlobo, pač pa na toplo vlago, ki ga trajno poškoduje. Zato ga likamo brez pare.

Mikromodalna vlakna spadajo v skupino regeneriranih celuloznih vlaken. Prednost pletiv iz mikromodala so briljantne barve in lesk ter mehak, prijeten otip. Pletiva iz mikromodala so primerna za perilo in vrhnja oblačila (majice, bluze, ženske obleke itd.)

Bambus je celulozno vlakno narejeno iz 100% bambusovega stebla. Pridelava je popolnoma naravna, brez pesticidov, umetnega gnojila in herbicidov. Zaradi svoje naravne razgradljivosti pa nima dolge življenjske dobe.

Poliamidna vlakna so občutljiva na visoko temperaturo. Vlakna so trdna in hkrati prožna, odporna so na drgnjenje. Izdelki se le malo mečkajo in se ne krčijo. Slabo vpijajo vlago in se hitro sušijo.

Vlakna, ki jih pridobivajo iz plodov kapok tropskega drevesa, so podobna bombažu, vendar do šestkrat lažja od bombaža. Kapok vlakna so votla, napolnjena z zrakom, zaradi česar so pletiva naravni termo- regulatorji, poleti prijetno hladi, pozimi pa zadržuje toploto…

Tencel je izdelan iz lesnih vlaken in predstavlja enkratno kombinacijo zaželenih lastnosti sintetičnih in naravnih vlaken. Funkcionalne lastnosti temeljijo na inovativni znanosti nano tehnologije. Nanofibrili so ključ posebnega učinka tencela. Je mehak kot svila.

V vlakno outlast so vgrajene mikrokapsule, napolnjene z PCM materiali (Phase Change Materials). Ti akumulirajo preseženo toploto, ki jo telo proizvede. Shranjena toplota se sprošča nazaj k telesu, ko je to potrebno in ustvarja cono udobja. Izdelki preprečujejo ohlajanje oziroma pregrevanje telesa, s tem povečuje udobnost, daje občutek svežine, ker odvaja znoj stran od telesa. Pletivo je namenjeno za funkcionalna oblačila, termo perilo.

Trevira Bioactiv je poliesterno multifunkcionalno vlakno, je prijetnega otipa, deluje antimikrobno in zadovoljuje najvišje higienske standarde. Antimikrobne lastnosti so vgrajene v vlakno, zato je učinek permanenten – trajen.

Polipropilen je sintetično vlakno, ki ima odlične termoizolacijske lastnosti in ne vpija vlage, temveč jo transportira navzven. Direktni kontakt polipropilena s kožo (perilo) odstrani znoj s telesa, pusti kožo suho, brez vonja in zagotavlja ravnotežje med temperaturo in relativno vlažnostjo tudi v najbolj ekstremnih pogojih, kot so mraz, vročina, večje telesne aktivnosti npr. pri športu itd.

Tactel je poliamidno vlakno svetovno znanega podjetja DuPont . Z uporabo vlakna preprečimo pogoje za nastanek škodljivih bakterij. Lastnost dihanja in prenašanja vlage pri Tactelu najbolje izkoristimo v dvostranskih artiklih, pri katerih je notranja stran iz Tactela, vrhnja pa bombažna. Pletivo ima funkcijo vpijanja in prenašanja vlage na zunanjo plast izdelka. Pletiva izdelana iz Tactela so zračna, prijetna in mehka na otip. Pletiva se hitro sušijo in se lahko vzdržujejo, imajo visoko trdnost in odpornost proti drgnjenju. Zaradi omenjenih lastnosti pletiva izdelana iz tactel micro prej uvrščamo v skupino funkcionalnih pletiv, ki omogočajo udobje in funkcionalnost tudi pri ekstremnih obremenitvah, kot npr. pri športnih aktivnostih. So primerna za perilo, oblačila za šport in prosti čas ter druga modna oblačila.

Coolmax je po kemični sestavi poliesterska preja, ki zaradi svoje strukture vlaken omogoča prevajanje vlage s telesa na zunanje plasti pletiva, kjer izhlapi. Zaradi omenjene lastnosti se pletiva, izdelana iz Coolmax preje, uvrščajo med vrhunske artikle, ki omogočajo popolno udobje tudi v ekstremnih pogojih. Prednost pletiva iz Coolmax-a je dobro prevajanje vlage, se hitro suši, ima prijeten otip, pletivo je zračno, zaradi hitrega odvajanja vlage znižuje temperaturo na koži pri fizičnih aktivnostih. Pletiva iz Coolmax-a so primerna za oblačila za šport in prosti čas, zelo dobro pa se obnese tudi pri oblačilih za npr. zimske športe, ker zaradi dobrega odvajanja vlage poskrbijo za suho kožo in s tem vzdržujejo telesno temperaturo.

Preja SEVEL® nudi permanentno zaščito proti ognju v mešanici modakrilna vlakna/bombaž. Modificiran akril je naravnega videza in otipa. Ta posebna mešanica modakril/bombaž omogoča zaščito ognjevarnosti. Ima odlično ognjevarno moč, se ne tali in ne kaplja, ter odlično poogleni. Pletivo je primerno za zaščitna oblačila, sp. Perilo.

Climayarn je intimna mešanica iz merino volne (superwasch) in polipropilena. Funkcije preje v pletivu je uravnavanje temperature pri ekstremnih temperaturnih spremembah. Na primer greje v hladnemu vremenu in preprečuje pregretje ob vročem vremenu. Pletivo se hitro suši in je kljub prisotnosti merino volne pralno v pralnemu stroju. Pletiva iz Coolmax-a so primerna za oblačila za zimski šport in prosti čas.

Sedaj je vse veliko lažje, kajne?

Komentiranje ni dovoljeno.