nav-left cat-right
cat-right

Parket ali talne ploščice: kaj je boljša izbira?

Izbrati prave talne obloge nikakor ni enostavno, v tem se zagotovo strinjamo čisto vsi. Pa četudi smo trenutno prepričani, kaj želimo, nas lahko kdor koli s pravimi argumenti smiselno prepriča v drugačno izbiro – tako tudi tisti, ki je odločen, postane neodločen in se stežka odloči za eno izbiro. Zato je še najbolje, da si najprej pogledamo, katere prednosti in slabosti imata parket in talne ploščice.

Za bolj enostavno polaganje je izgotovljeni parket

Tisti bolj kakovosten parket, ki je iz bukovega ali hrastovega lesa, je zagotovo tudi dovolj trden ter je tako kos tudi številnim padcem predmetov na tla. Če najprej pogledamo na izbiro, potem imamo v grobem rečeno možnost izbrati izgotovljeni parket ali pa klasičnega, ki dopušča različne načine obračanja koščkov ter s tem izvedbo poljubnih dizajnov. Vendar pa je danes izgotovljeni parket že toliko šel naprej pri razvoju, da vam vsekakor svetujemo, da se odločite zanj, saj boste privarčevali kot prvo veliko časa pri polaganju, kot drugo pa tudi privarčevali veliko, saj bo parketar veliko hitreje položil, pa tudi lakiranje ni tako dolgotrajno.

Največje prednosti, ki jih ima parket, so tako domač izgled, hkrati pa parket zagotavlja prav posebno toplino, ki je talne ploščice ne nudijo, pa četudi so v izgledu lesa. Prav tako je les veliko bolj topel, kar omogoča veliko bolj prijeten občutek tako poleti kot pozimi.

Največje slabosti parketa pa so vidne poškodbe, ki nastanejo ob udarcu težjih predmetov, lahko pa so ti predmeti tudi lahki, pa so dovolj špičasti, da se bo naredila luknja, parket pa prav tako potrebuje vzdrževanje – lakiranje na vsakih nekaj let. Prav zato parket nikakor ni primeren za čisto vse prostore in tako hodnik in kuhinje odpadeta.

Talne ploščice so najrazličnejših vzorcev

Če so bile nekdaj talne ploščice večinoma temnih odtenkov ali pa so bile večinoma vse pisane, kar še vedno najdemo v starejših hišah, pa so danes v res veliko različnih vzorcih, pa tudi obdelava in material sta različni, kar jih naredi še posebej različne. Zares dobro pa je tudi to, da so danes talne ploščice v različnih dimenzijah, kar predstavlja idealno možnost tudi za notranji interier po vaših željah.

Tako je največja prednost ravno v vsestranski uporabi. Lahko jih namreč uporabljamo v čisto vsakem prostoru stanovanja, lahko pa jih imamo tudi zunaj na terasi, le da moramo izbrati tiste, ki so narejene za zunaj. Naslednja prednost je tudi v tem, obstajajo talne ploščice tudi v imitaciji lesa in marsikdo najprej pomisli na parket, saj je imitacija pri kvalitetnih ploščicah res odlična.

Po drugi strani pa je slabost talnih ploščic največkrat ravno v tem, da ne dajo tistega toplega občutka na noge, medtem ko ne moremo reči, da ne omogočajo toplega občutka za oči, še posebej če so talne ploščice v imitaciji lesa. Je pa treba biti na tem mestu pošten: tudi talne ploščice lahko poškodujemo, če nam kar težkega pade na tla. Ploščice se takrat razbijejo in ni čisto nobene druge možnosti kot zamenjava večjega števila ploščic.

Komentiranje ni dovoljeno.