nav-left cat-right
cat-right

Varna vožnja za motoriste je ključnega pomena

Motoristi pri vožnji pogosto uživajo še veliko bolj kot vozniki avtomobilov, saj je nagibanje motorja v ovinkih prav posebna izkušnja, vedno je moč čutiti piš vetra okoli čelade, z motorjem pa brez težav dosežemo tudi slikovite destinacije, kjer je vožnja prava poezija. A v primerjavi z avtomobili imajo motorji tudi nekaj negativnih plati – predvsem je vozilo pogosto težje upravljati, hitreje pride do kakšne nezgode, ob tem pa smo tudi veliko slabše zavarovani. Zato ima varna vožnja za motoriste še toliko večjo veljavo, saj dejansko odloča o tem, kako varni bomo pri vožnji na cesti.

Na motorju moramo biti dobro pripravljeni na nepredvidljive situacije, znati moramo odreagirati na vse dogodke. Za to pa moramo dobro poznati tudi svoj motor in obnašanje vozila v različnih situacijah. Te spretnosti nam preidejo v mišični spomin, a le, če vožnjo redno vadimo.

Treningi za varno vožnjo z motorjem

Zelo dobrodošla je zato ponudba avtošol, ki včasih opravljajo tudi trening varne vožnje za motoriste. To ni dodatno usposabljanje, ki se zahteva za voznike začetnike, temveč le utrjevanje spretnosti za tiste motoriste, ki bi radi izboljšali svoje znanje in postali boljši vozniki. Treningi za motoriste seveda lahko služijo tudi pripravi na tečaj varne vožnje ali pa pripravi na kakšne zahtevnejše odprave, vedno bomo lahko dodatno znanje in izkušnje dobro izkoristili v svoj prid, ko se na cesti soočimo z nepredvidljivo situacijo.

Varna vožnja za motoriste v sklopu usposabljanja pri avtošoli

Glavne spretnosti in znanja za varno vožnjo z motorjem seveda pridobimo že v avtošoli. Tam opravimo dolgotrajno praktično usposabljanje, pri katerem so načela varne vožnje vedno v ospredju. Poleg tega se nato zahteva tudi varna vožnja za motoriste na posebnem poligonu, tu imamo dodatno usposabljanje za vožnjo v zahtevnih razmerah. Že s tem dobimo ključne spretnosti, ki nam nato pomagajo pri vožnji.

Komentiranje ni dovoljeno.