nav-left cat-right
cat-right

Vroča Španija

Ob besedi Španija ljudje najprej pomislimo na podobe, ki so nam jih v spomin vtisnili raznorazni mediji. Tako vemo in imamo v spomin vtisnjene podobe prostranih plaž, bikoborbe v arenah, kjer bikoborci in biki bijejo svoj boj, znameniti flamenko, ki tesno povezan z zgodovino, še najraje bi si brez dvoma udomačili njihovo siesto, skupaj ali brez živahnega kramljanja, popivanja, druženja in vsega kar sodi zraven.

Španija je država na jugozahodu Evrope.

Španija je seveda še veliko več od ustaljenih in klišejskih podob z medijev, saj premore veliko naravnih znamenitosti dežele, ki je ujeta med obali Atlantika in Sredozemlja, ter Pireneje na severu, kjer se združi z celino Evrope.

Naravne znamenitosti in danosti, ki jih ima Španija so narekovale burno zgodovino, svoj pečat so deželi pustili rimski in turški osvajalski pohodi, obsežen stik in odprtost na morje pa je ljudi izoblikovalo v svetovno znane pomorce, ki se niso ustrašili izziva odkrivanje neznanega sveta tam daleč za morskim obzorjem.

Za temperament, ki ga premore Španija in njeni prebivalci, skoraj kot pregovor pozna že praktično vsak Zemljan, podobno kot besedo siesta. Hrana, pijača, glasba ter čas, ki si ga vzamejo za uživanje v radostih življenja ni zgolj pregovor, ki bi temeljil na mitu. Statistika, kateri je težko karkoli oporekat, govori o tem, da Španija in njeni prebivalci za hrano namenijo največ svojih dohodkov med vsemi državami in prebivalci Evrope. Značilne dobrote so paela, to je rižota s piščancem, morskimi sadeži in zelenjavo, tortilia , ki je omleta s krompirjem, pijača iz vina z dodanim sadjem je vsem znana sangrija.

Temperament, sproščen način življenja ter na drugi strani bogastvo srednjeveške pomorske velesile je zibelka umetnikov, ki so na razne načine, tehnikami in izraznimi možnostmi, na slikarskih ali filmskih platnih ter med notnimi zapisi, pustili pečat svetovnega formata. Vsem znana imena na katere je Španija ponosna so : Velázquez, Goya,Picasso, Dali, Miro, Almodóvar, Amenábar, Bunue in drugi.

Več informacij o Španiji najdete tukaj.

Komentiranje ni dovoljeno.